Tuesday, August 9, 2011

FARMER HLEDÁ WIFE

Počet pořadů převzatých ze zahraničních kanálů se dnes pohybuje v desítkách, ne-li stovkách. Diváci je milují a někteří možná ani netuší odkud vítr vane. Kde mají svůj původ pořady jako Kolotoč, Riskuj nebo Videostop skutečně nevím, tipuji že v USA. Musím uznat, že některé kopie se zdařily a české televize je dokázaly bravurně zpracovat, nicméně jsou i takové, které se mi příčí a jejichž předchůdce nacházím právě na australských televizních kanálech.
 Profláknutou, nicméně velmi zdařilou kopií, je dle mého názoru Ano, šéfe! Pořad Gordona Ramsaye je vyloupený jen v myšelnce zřídit v českých restauracích pořádek a vzhledem k povaze hospod, jejich majitelů  a Polreicha si pořad zachovává vlastní ráz a je nadmíru originální. Do Austrálie jsme dorazili právě v momentě, kdy na televizi Prima začíná běžet pořad Na Nože, na australském kanále TEN končí další řada úspěšného pořadu Master Chef. Nacházíme podobnosti, spíše totožnost, a něco nám začíná vadit. Česká verze je až příliš podobná té australské. Stejný scénář a, co je snad nejhorší, stejně volená slova. Ovšem českou povahou se opět dostáváme mimo australskou půdu a sledujeme taktiky a  vzájemné útoky kuchařů, jejich soutěživost a nevraživost.  V tom je to všechno jiné a potvrzujeme si, že ač se snažíme vyrovnat zahraničním scénářům, Češi si k sobě cestu vždycky najdou… A je to pro ostudu. Vzájemná podpora australských soutěžících se u nás mění na „Ty vole,ta tady nemá co dělat. Ani to není kuchařka. Tenhle pořad je jen pro kuchaře.“

<><><><> <><><><> <><><><>
Australský farmář hledá ženu
Vrcholem pyramidy a odvahy české televize je ovšem interpretace pořadu The farmer wants a wife. Převzít myšlenku, jejíž základem je život australských farmářů daleko od civilizace (někdy až 400km od nejbližšího města), a zasadit ji do českých luk a hájů; do vesnic , kde místní Pepíci bydlí s rodiči nebo jsou to staří kozlové. Skutečně pobavení hodná škála účinkujících, kteří neoplývají ryze čistými city jako nesmělí Australané hledající pravou lásku a ne pouhý sex. Postarat se o stádo koní, ovcí, zvládnout odloučení od rodiny, která bydlí stovky kilometrů od ranče, žít v úplné izolaci od města, to je skutečně velká oběť. Jakou oběť ovšem do pořadu přinášejí české soutěžící?


<><><><> <><><><> <><><><>
Český farmář hledá ženu
Farmář hledá ženu je výsměch soutěžícím dívkám, které možná přijely za pravou láskou a našly opět podlé  české chlapy, kteří se ženit nechtějí, nejsou si jistí, co vlastně v pořadu hledají, jsou vypočítaví, mají vlastní režim a víceméně ani o žádnou ženu nestojí.
Netvrdím, že se v australské verzi všichni zamilují a jsou štastni ever after. Na druhou stranu ale nutno podotknout, že Australanky nemají šanci sednout na vlak a vyplakat se na rameno mamince nebo kamarádce, která bydlí „za rohem“.



No comments:

Post a Comment